Juryleden Groninger Cultuurprijs

Een vakkundige jury heeft per prijs 3 genomineerden uit de inzendingen gekozen. Op 11 november 2019 zijn de winnaar bekend  gemaakt. De jury bestaat uit: Ilona Duits, Maarten Duijvendak, Harrie van den Elsen, Wilbert van de Kamp, Maria Koijck en Roosje Yard. De prijzen worden uitgereikt door René Paas, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Mirjam Wulfse, gedeputeerde Cultuur van de provincie Groningen.

Ilona Duits

Ilona Duits (1955) is sinds 2014 winkelmanager bij Boomker Boeken in Haren. Daarvoor werkte zij vijfentwintig jaar als boekverkoper aan de Guldenstraat in Groningen, bij boekhandel Van der Velde en al diens voorlopers. Duits is lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Van 2009 tot en met 2014 maakte ze deel uit van de redactie van literair festival Het Grote Gebeuren en sinds 2014 van de Letteren Commissie van de Culturele Raad Haren. In 2016 was ze een van de vijf genomineerden  voor de landelijke prijs van Boekverkoper van het Jaar.
In 2004 maakte zij deel uit van de commissie die het Belcampo-stipendium verleende. In 2009 en 2019 was Duits lid van de jury die de Groningse Stadsdichter koos.

Maarten Duijvendak

Maarten Duijvendak (1955) is hoogleraar economische, sociale en regionale geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Duijvendak is vooral geïnteresseerd in projecten waarbij vakkennis een vorm krijgt die leidt tot sterkere belangstelling voor het verleden van Noord-Nederland. Duijvendak studeerde Algemene Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en Sociaal-economische geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hier promoveerde hij in 1990 in sociaal-economische geschiedenis. Sinds 1989 is Duijvendak  universitair docent Economische en Sociale geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2001 werd hij aan diezelfde universiteit bijzonder hoogleraar regionale geschiedenis (vanwege de Vereniging voor Hoger Landbouw Onderwijs) en vervolgens hoogleraar economische en sociale geschiedenis (specialisatie: Europese geschiedenis en regionale benaderingen).

Harrie van den Elsen

Harrie van den Elsen (1956) is directeur (dean) van het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen en leading Dean van het Kenniscentrum Kunst & Samenleving. Van den Elsen studeerde piano, kamermuziek en muziektheorie aan het Conservatorium Maastricht. Naast muziek is hij liefhebber van alle vormen van kunst.

Wilbert van de Kamp

Wilbert van de Kamp (1989) is ondernemer, bestuurder van theaterfestival Jonge Harten en scout voor voor Innofest. Dit is een bedrijf dat innovaties test op festivals. Daarnaast woonde Van de Kamp tijdelijk in landhuis Oosterhouw in Leens, de voormalige woning van dichter C.O. Jellema en zijn partner tuinarchitect Klaas Noordhuis. Wilbert richtte in 2014 Omapost op, een applicatie waarmee kleinkinderen hun grootouders een kaartje kunnen sturen aan de hand van foto's die ze met hun smartphone maken. Van de Kamp is tevens mede-oprichter van Appelkruimel&Fris, een ludiek kledingmerk als tegengeluid tegen een onhaalbaar schoonheidsideaal, en organisator van het Aardappelfeest, een oogstfeest in Hornhuizen voor boeren en burgers.

Maria Koijck

Maria Koijk(1965) studeerde aan Academie Minerva en deed de loodgietersopleiding (GaWaLo) in Groningen. Vervolgens deed ze een Inservice-opleiding tot verpleegkundige in Delfzijl en werkte in het Martiniziekenhuis te Groningen. In 1997 startte ze met Bas-is Atelier, een bedrijf voor ontwerp en productie, waarmee ze evenementen en voorstellingen van aankleding en decors voorziet. In 2009 deed ze haar eerste community-artproject 'Petty de Zwaan'. Samen met bewoners uit haar wijk verzamelde ze in twee maanden tijd 15.000 flessen. Met de flessen werd een levensgrote drijvende zwaan gemaakt, die twee maanden op het Hoornsemeer in Groningen dreef. Na de zwaan volgden nog tientallen community-art-projecten met afval in binnen- en buitenland. 

Roosje Yard

Roosje Yard (1993) volgde een opleiding als dansdocent bij Dansacademie Lucia Marthasin Groningen. Momenteel geeft zij nog danslessen in de Oosterparkwijk als onderdeel van het Wij-Team. Na het behalen van het diploma als dans-/sportdocent volgde Roosje de opleiding Musical Theater. Ze speelde in verschillende producties, waaronder 'Vet en Gezond' van Theater De Steeg en de musical Hairspray. Ook volgt ze de studie Social Work aan de Hanzehogeschool. Roosje wil gebruikmaken van haar ervaringen in verschillende disciplines om in te zetten bij therapieën in de psychiatrie.