De jury bestaat dit jaar uit: Maria Koijck, Jan-Gerd Krüger, Renée Luth en oud-winnaars Mohamed Yusuf Boss en Cissy Joan. De prijzen worden uitgereikt door René Paas, voorzitter van het Groninger Cultuurfonds en Tjeerd van Dekken, gedeputeerde Cultuur van de provincie Groningen.
Maria Koijk studeerde aan Academie Minerva en deed de loodgietersopleiding (GaWaLo) in Groningen. Vervolgens deed ze een Inservice-opleiding tot verpleegkundige in Delfzijl en werkte in het Martiniziekenhuis te Groningen. In 1997 startte ze met Bas-is Atelier, een bedrijf voor ontwerp en productie, waarmee ze evenementen en voorstellingen van aankleding en decors voorziet. In 2009 deed ze haar eerste community-artproject 'Petty de Zwaan'. Samen met bewoners uit haar wijk verzamelde ze in twee maanden tijd 15.000 flessen. Met de flessen werd een levensgrote drijvende zwaan gemaakt, die twee maanden op het Hoornsemeer in Groningen dreef. Na de zwaan volgden nog tientallen community-art-projecten met afval in binnen- en buitenland.
Jan-Gerd Krüger heeft zijn opleiding gevolgd aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar hij zich specialiseerde in zowel Klassiek als Jazz Saxofoon. Na een periode van succesvol freelance musiceren en lesgeven, heeft hij zijn vaardigheden verder ontwikkeld met een studie Culturele Bedrijfsvoering in Amsterdam. Zijn carrière omvat onder andere functies als productmanager en assistent A&R bij BMG Ariola in München, voorzitter van het festival Swingin' Groningen, en projectmanager bij het Peter de Grote Festival.
Sinds 2002 vervult Jan-Gerd Krüger de rol als Manager van de Jazzafdeling en International Relations Officer bij het Prins Claus Conservatorium. In 2014 heeft hij aan de Carl von Ossietzky University in Oldenburg, Duitsland, een MBA in het management van universiteiten en hogescholen behaald.
Tegenwoordig is Jan-Gerd Krüger hoofd van de jazzafdeling van het Prins Claus Conservatorium, waar hij zijn expertise en passie voor muziek inzet om een inspirerende leeromgeving te creëren voor studenten.
Mohamed Yusuf Boss richtte in 2019 X_YUSUF_BOSS op, dat fungeert als een katalysator in het Groningse kunstenveld. X_YUSUF_BOSS is het huis en platform rondom de Groningse choreograaf Mohamed Yusuf Boss. Vanuit dans bouwen ze bruggen tussen kunstdisciplines, maar ook tussen gemeenschappen en individuen. De zoektocht naar gedeelde menselijkheid vormt de kern van hun praktijken. De werkwijze van X_YUSUF_BOSS is gebaseerd op het hiphopprincipe ‘Each One Teach One’, waarbij iedereen die bijdraagt aan het collectief leert van elkaar en van het project.
X_YUSUF_BOSS wil een positief tegenwicht bieden aan maatschappelijke ontwikkelingen als polarisatie en cultuur opheffen. Zij noemen dit ‘Radical Connection’: aandacht geven aan verschillende verhalen en perspectieven vanuit menselijkheid en compassie. Ze nodigen verschillende groepen ongehoorde en verborgen Groningers uit en verbinden ze met elkaar. Door evenementen te organiseren in ons ‘huis’ aan de Folkingedwarsstraat en door multidisciplinaire dansvoorstellingen te maken, bouwen we aan een hechte gemeenschap, maken we verborgen verhalen zichtbaar en dragen ze bij aan positieve maatschappelijke verandering.
Mohamed won in 2019 de Groninger Talentprijs.
Renée Luth is dichter, docent, organisator, afgestudeerd beeldend kunstenaar, fotograaf en filmmaker.
Ze was stadsdichter van de gemeente Groningen (2019-2020) .
Ze publiceerde drie dichtbundels bij uitgeverij Passage; Pingpongtong, Preparaat en 'Zeemeerminnen zinken niet'. Tevens stond ze in tientallen bloemlezingen. Ze stond op literaire podia, festivals en evenementen in heel het land.
Renée geeft lessen poëzie en spoken word binnen het basisonderwijs en voorgezet onderwijs. Ze schreef mee aan de nationale Poëziegids voor het basisonderwijs van het Poëziepaleis. Ze geeft eveneens workshops of lezingen aan volwassenen en ouderen en organisaties. Daarnaast organiseert, presenteert en adviseert ze culturele evenementen en projecten. Ze is literair adviseur voor oa Gronings Vuur en NoordWoord en ontwikkelt momenteel Green Poetry voor Lets Gro. Bovendien schrijft ze gedichten en teksten in opdracht. Waaronder voor een aantal monumenten, congressen en nationale reclames.
Ze was renslotte twee jaar te zien als tafeldame bij TV noord/ Noord Vandaag en was jarenlang redactrice van tijdschrift Zij aan Zij.
Cissy Joan is een spoken word artiest; maakt eigen werk en doet freelance optredens, teksten op maat/on the spot en workshops en werkt aan een publicatie. Haar gedicht staat in de catalogus van het Groninger Museum en ze heeft een tekst geschreven voor een video over Keti Koti. Daarnaast heeft ze haar eigen show, Let's Get Lyrical, in het Grand Theatre.
Voorheen werkte ze als projectcoördinator voor Bitterzoet Erfgoed en heeft voor dat project een nominatie voor de awards van codedi.nl, in dienst van het Groninger Musueum. Verder is ze ook adviseur voor het educatieproject van Bitterzoet Erfgoed. Daarnaast is ze coach voor Noordstaat en heeft ze bijgedragen aan verschillende culturele evenementen en initiatieven in Groningen, waaronder Dia Di Tula Groningen en de Keti Koti Viering Groningen.
Cissy Joan won in 2023 de Groninger Talentprijs.